Praca w knajpie – idealny sposób na dodatkową kasę?

Praca w knajpie – idealny sposób na dodatkową kasę?

W branży gastronomicznej i restauracyjnej nigdy nie brakuje ofert pracy dla studentów. Pracodawcom bardzo opłaca się ich zatrudniać, a sami studenci chętnie podejmują się zajęcia w charakterze barmana, kelnera czy pomocy kuchennej.

Niektórzy traktują ją jako pracę na wakacje, którą wraz z końcem września rzucą w diabły. Inni dorabiają sobie w ten sposób przez cały rok akademicki. Praca w barze, knajpie czy restauracji to jedno z najpopularniejszych zajęć wybieranych przez żaków w celu dorobienia sobie w trakcie studiów. Z czym się wiąże i czy aby na pewno warto inwestować w nią swój cenny studencki czas?

 

Praca na luzie?

Praca w barze jest jedną z najczęściej wybieranych przez studentów, gdyż w każdym mieście studenckim jest jej zwykle pod dostatkiem. Łatwo ją znaleźć, gdy przyjeżdżamy rozpocząć studia, wprowadzamy się do akademika lub na stancję i chcemy zarobić co nieco na najpilniejsze wydatki. Z takiej pracy łatwiej również odejść, a duża rotacja pracowników to w tej branży norma. Rzadkością, szczególnie w knajpkach studenckich, są umowy o pracę, student jednak nie potrzebuje takiej umowy tak bardzo jak absolwent czy zwykły pracownik. W knajpach przeważa też luźna atmosfera, a laniu piwa często towarzyszą pogaduszki z klientami. Można w niej zawrzeć ciekawe znajomości, co przyda się każdemu nowicjuszowi w większym mieście studenckim. Co natomiast z zarobkami? Cóż, zwykle nie można liczyć na kokosy, ale ogólną sytuację poprawiają napiwki.

 

Knajpa czy restauracja?

Zarobki mogą być wyższe w elegantszych restauracjach, ale tam obowiązuje też innego rodzaju etykieta. Serwowanie posiłków to nie to samo, co wydawanie zakąsek do wódki. Klientela różni się od tej, która bywa w klubach i barach z piwkiem za 4 zł. Będziemy więc mieli nie tylko do czynienia z bracią studencką (o ile w ogóle), ale też z biznesmenami czy rodzinami z dziećmi.

 

Bezcenne doświadczenie

Niektórzy studenci wspominają pracę w knajpie naprawdę dobrze, inni cieszą się, że ten epizod mają już za sobą. Jeszcze inni chętnie wróciliby do niej. Trudno jednak nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że praca na barze, a w charakterze kelnera zwłaszcza, może być ważnym i pouczającym doświadczeniem.

 

Komentarze